Skip naar navigatie Skip naar inhoud

Forensic Awareness - CSI Games

 
 
 
Doelgroep:
  • Politie
Vakgebied:
Prijs:€ 0.-
 
 
 

Beschrijving

 
 
 

Wat is het Forensische Sporen Spel?

Het Forensische Sporen Spel (FSS) is een interactief spel, een serious game, met een educatief doel: het vergroten van het forensisch bewustzijn bij de operationele eerstehulpverlening. In het spel worden fysieke spelelementen (sporenkaarten) gecombineerd met een scenario dat invirtual reality wordt weergegeven. Het spel wordt met een groep van ongeveer 8-10 spelers gespeeld, waarbij interactie tussen de spelers de leerervaring versterkt.

Wat levert het op?

Als hulpverlener staat u er meestal niet bij stil dat een plaats incident ook een plaats delict kan worden en dat u op sporen kunt stuiten die van belang zijn voor het forensisch onderzoek. Een voorbeeld. Wanneer u in kleding moet knippen, dan kunnen bijvoorbeeld schotresten in een schotbeschadiging verloren gaan. Als u echter om een kogelgat heen knipt, dan kunnen belangrijke sporen behouden blijven. Kortom: naast het bieden van adequate hulp aan het slachtoffer, kunt u als hulpverlener tevens een belangrijke bijdrage leveren aan het forensisch onderzoek op een plaats delict. Samenwerking binnen de keten is daarbij van essentieel belang.


Hoe werkt het?

Tijdens het Forensische Sporen Spel kruipt u in de huid van de forensisch onderzoeker. U loopt rond op een plaats incident in de virtuele omgeving en moet er als groep achter zien te komen wat er is gebeurd. In de verkenningsfase kunt u nog geen sporen zien, maar in de opsporingsfase krijgt u hulp doordat sporen zichtbaar worden. Van de zestien sporen die u kunt vinden, mag u er als groep maar drie bij het laboratorium laten onderzoeken. Het maken van slimme keuzes is dus belangrijk, om daarmee een zo hoog mogelijke sporenwaarde te scoren. Van de geanalyseerde sporen krijgt u de analyseresultaten te zien en scoort u  punten voor de ‘sporenwaarde’. De sporenwaarde van een spoor is hoger naarmate het spoor relevanter is voor de oplossing van de zaak. Het spel eindigt met het invullen van het Expertiserapport en een filmpje met de oplossing van de zaak.


Voor wie is het Forensische Sporen Spel bedoeld?

Voor alle operationele professionals binnen de hulpverlening, zowel de diensten uit de veiligheidsregio’s als de medische hulpverleners van ziekenhuizen en surveillancediensten van politie.

 
 
 

Beschikbare cursussen

Sleep een kolomkop hier naar toe om te groeperen op die kolom
Cursusnaam 
Starttijd 
Van (Oplopend)
Tot 
Plaats 
Opmerkingen 
Beschikbare plaatsen 
  
xv
xv
 
Er zijn op dit moment geen cursussen gepland.

Wanneer u deze cursus wilt volgen op een andere datum, kunt u zich inschrijven op de interesselijst.