Skip naar navigatie Skip naar inhoud

Lijkschouw voor huisartsen

 
 
 
Doelgroep:
  • Medici
Vakgebied:
Prijs:€ 0.-
 
 
 

Beschrijving

 
 
 

Tijdens deze cursus zal de gangbare Nederlandse wet- en regelgeving rondom een overlijden worden behandeld, waarbij de nadruk zal liggen op de praktische uitvoering hiervan door huisartsen (inclusief waarnemingssituaties). U leert welke omstandigheden in de omgeving van een overledene van belang kunnen zijn om, in combinatie met strikt medische aspecten, een overlijden te kunnen kwalificeren als natuurlijk. Ook leert u hoe u als onderzoekend arts – bij ontstane twijfel aan een natuurlijke dood – een goed gefundeerde melding kan doen bij de gemeentelijk lijkschouwer.

Aan de hand van vele foto’s en illustraties zal de algemene systematiek van de lijkschouw worden behandeld. Postmortale verschijnselen die kunnen worden aangetroffen zullen hierbij op inzichtelijke wijze aan de orde komen. Ook wordt u gewezen op de mogelijke valkuilen tijdens het onderzoek. Bij de uitwerking en verduidelijking van casuïstiek zal in voorkomende gevallen een koppeling gemaakt worden met sectiebevindingen.

Leerdoelen

Na de cursus gevolgd te hebben kan de deelnemer:

  • het belang uitleggen van een systematische lijkschouw, zowel van het onderzoek en vastlegging als van de uiteindelijke rapportage
  • herkennen in welke situaties de wet- en regelgeving van toepassing is ten aanzien van natuurlijk en niet-natuurlijk overlijden, lijkvinding, handelen inzake overlijdensgevallen in waarnemingssituaties
  • de wet- en regelgeving op de juiste wijze toepassen
  • de grenzen van bevoegdheden m.b.t. lijkschouw uitleggen
  • een lijkschouw volgens protocol uitvoeren
  • specifieke postmortale verschijnselen herkennen en benoemen, en hieruit conclusies trekken met betrekking tot de postmortale tijd.
  • mogelijke valkuilen bij het schouwen herkennen en opsommen
  • een besluit vormen over de aard van het overlijden en deze onderbouwen

Doelgroep

Huisartsen

Duur

1 dagdeel

Accreditatie

Accreditatie kan worden aangevraagd voor 4 uur (4 punten) bij Accreditatie Bureau Cluster 1 (huisartsen, specialisten oudergeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten)

 
 
 

Beschikbare cursussen

Sleep een kolomkop hier naar toe om te groeperen op die kolom
Cursusnaam 
Starttijd 
Van (Oplopend)
Tot 
Plaats 
Opmerkingen 
Beschikbare plaatsen 
  
xv
xv
 
Er zijn op dit moment geen cursussen gepland.

Wanneer u deze cursus wilt volgen op een andere datum, kunt u zich inschrijven op de interesselijst.